Kulturstig

Från gamla kajen på Renholmen blickar du ut över älvmynningen som en gång härbärgerade ångbåtar och segelskutor med sjömän från jorden alla hörn. Du följer skyltarna och vandrar upp mot den plats där Bolagskontoret en gång stod.

Ur ljuset och mörkret i Herman Fahlgrens svartvita fotografier stiger historien fram, ur husgrunder reser sig Bolagskontor och Herrgårdar och ur förgångna ögonblick kliver människor fram, splitvedsjäntor och stabbläggare, herrgårdsfolk och tjänstefolk. I bilderna reser sig återigen stabbläggarnas livsverk till en stad befolkad av gran och tallvirke, brädstaplarna höga som hus intill den elektrifierade järnvägen. Och nere vid pråmslipen har pråmlaget återigen pallrat upp en pråm.

Du vandrar längs den gamla spinkkajen och vidare upp på Holmbacken där kamrer Forséns familj möter dig framför den Nya Herrgården. Du vandrar förbi en översiktsskylt där du kan se en bild av Herrgårdar och sågverksområdet så som det kan ha sett ut för omkring 100 år sedan. Vid stallet står kusken med hästen Molly och väntar på dig. Vi önskar dig en trevlig och intressant vandring.

Vandringsstigen är omkring 1 km. Du vandrar efter skogsstigar och gammal kärrväg i lätt kuperad terräng.  

Välkommen till den historiska vandringsstigen på Renholmen

Den historiska vandringen sker på en naturskön stig. Det är relativt lätt att gå. Mestadels plant, vissa områden är dock mer kuperade.
Denna finns på kajen (se karta nedan; punkt 1, det går att ta sig dit med bil)
Den historia vandringsstigen visar oss att en hel del har förändrats. Fotot är taget på samma plats hundra år senare. Detta är punkt 2 på kartan nedan, bolagskontoret fotat från söder.
Så här såg det ut 1892 -1930. Flera av stigarna är kvar (dock bara ett av husen).

Punkt 7 visar var man ”kommer in” i området. Det är en vändplats. Vägarna där det står 7 & 8 är skogsstigar. Den längre vägen är bilvägen till kajen (vilken är ställplats och det går att vända med bil).

Man kan också starta vandringen nere på kajen, vid punkt 2 på kartan. Där finns också denna översiktskarta.